Duurzaamheid in fotografie – kan dat wel?

Tuurlijk, waarom niet?

Mens van vlees en bloed

Ik ben naast portretfotograaf immers ook een mens van vlees en bloed die zorg wil dragen voor deze mooie aarde waar we op rondlopen. Zo doe ik de – voor mij toch – meest voor de hand liggende zaken om een steentje bij te dragen: herbruikbare zakken om boodschappen te doen, afval correct sorteren, boterhammetjes in brooddozen en koekjes in koekjesdozen meegeven naar school, en we gebruiken drinkbussen niet enkel voor school maar ook op eigen uitstapjes in het weekend of op vakantie en we kopen geen water in flessen.

Zonnepanelen, vegetarisch eten en onze moestuin

We lieten zonnepanelen leggen en gebruiken onze auto zo weinig mogelijk. We kopen vaak tweedehands en geven spulletjes graag door zodat iemand anders ze nog kan gebruiken.
Sinds mijn plusdochters vegetarisch eten, eten wij ook zelf minder vlees. We hebben een kleine moestuin en ik leer onze meisjes over zaadjes planten en plantjes verzorgen zodat ze weten hoeveel tijd en energie erin kruipt. We leren hen spaarzaam om te springen met water en zorg te dragen voor hun spulletjes, zodat ze lang meegaan.
Mijn laatste nieuwe tandenborstel is er eentje uit bamboe… Mijn kleine bijdrage voor een Moeder Aarde.

Duurzaamheid in fotografie

In mijn fotografiebusiness probeer ik die lijn door te trekken: zo rijd ik – waar het kan qua afstand en benodigd materiaal – met de fiets naar mijn opdrachten, bestel ik mijn foto’s bij een lokaal labo, verpak mijn foto’s en vergrotingen in papier en karton en laat ik promotiemateriaal zoals flyers op FSC-papier of zelfs gras- of stropapier drukken bij zwartopwit – duurzaam drukwerk. Vergrotingen voor aan de muur zijn sowieso duurzaam aangezien je ze normaal gezien heel lang bijhoudt 😉

Ik doe geen “cake smash” shoots omdat ik dat voedselverspilling vind en het niet past bij de opvoeding die ik onze kindjes probeer mee te geven. Uiteraard leg ik wel graag andere mooie momenten van je kinderen en gezin vast.

Fotografie is naar mijn idee niet meteen een business waar je heel luid kan verkondigen dat je duurzaam werkt, maar mijn eigen persoonlijke visie steek ik er wel zoveel mogelijk in. Zo wil ik mijn klanten ook gewoon puur natuur en ongedwongen fotograferen en hoeft het niet “te gemaakt” of te geposeerd.  Uiteraard neem ik echte “geposeerde” shots als jullie dat willen, want misschien wil Oma wel zo’n foto op haar kast zetten. Maar daarna mag het best wel wat losser, speelser en gemoedelijker, toch?

Greenkit

Toen ik “Greenkit” ontdekte en met Saar belde om wat meer info te verkrijgen, viel de puzzel in elkaar: een duurzame ontdekkingsdoos met stalen en handige tips om je rustig voor te bereiden op de komst van je baby, daar wilde ik graag aan meewerken! Vanaf nu vind je mij als één van de partners in de Greenkit doos (met een leuke actie!). Hou zeker mijn IG-account in het oog en volg ook Greenkit zodat je geen tips mist! Vraag naar de doos bij je vroedvrouw of doula of speel deze info door aan je zwangere vriendin!

Greenkit samenwerking Duurzaamheid in fotografie An Van de Wal LumierePhotography portretfotograaf Antwerpen Zurenborg